Kuka on Matias?

Olen paljasjalkainen raumalainen ja kaupunginvaltuuston sekä maakuntahallituksen jäsen. Teen päivätyöni opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen erityisavustajana opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Viime kunnallisvaaleissa 2012 sain vahvan luottamuksen raumalaisilta ja tulin valituksi Rauman kaupunginvaltuuston. Samalla sain johdettavakseni kasvatus- ja opetuslautakunnan, jonka vastuulle kuuluvat kaikki päivähoidosta perusopetukseen, lukiokoulutukseen, yhteistyöhön korkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen kanssa. Tehtävää on ollut mielekästä hoitaa, onhan Rauma ollut kautta historiansa hyvin tunnettu koulutuskaupunki esimerkiksi opettajainkoulutuslaitoksensa vuoksi. Kaupungin opetustoimessa vallitsee hyvä tekemisen meininki. Paljon asioita on myös saatu aikaiseksi: viimeisimpänä isona uudistuksena päätimme palvelusetelin käyttöönotosta varhaiskasvatuksessa, jotta jokainen perhe voi itse päättää siihen, mihin päiväkotiin haluaa lapsensa laittaa hoitoon.

Viime vuosina olen ollut mukana tekemässä työtä Rauman seurakunnassa kirkkovaltuutettuna, Osuuspankin edustajiston ja Osuuskaupan edustajiston jäsenenä sekä Satakuntaliiton maakuntahallituksessa hoitamassa maakunnan edunvalvontaa.

Politiikasta tuli harrastuksen lisäksi myös ammattini syksyllä 2013, kun minut valittiin Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteeriksi eduskuntaan. Tiedotussihteerin tehtävä on näköalapaikka valtakunnan politiikkaan ja eduskuntatyöhön, jossa vastuulleni kuuluivat eduskuntaryhmän viestintä ja mediasuhteet sekä eduskuntaryhmän puheenjohtajan avustaminen. Vastuulleni kuuluivat lisäksi sivistysvaliokunnan asioiden ja koulutuspolitiikan seuraaminen.

Sipilän hallituksen aloitettua työnsä toukokuun lopussa 2015 uusi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kutsui minut erityisavustajakseen opetus- ja kulttuuriministeriöön. Erityisavustajana tehtävänäni on toimia ministerin lähimpänä poliittisena avustajana ja neuvonantajana, osallistua asioiden valmisteluun ministeriössä, hoitaa ministerin yhteyksiä eduskuntaan, muihin puolueisiin ja sidosryhmiin. Opetus-, kulttuuri, urheilu-, tekijänoikeus- ja nuorisoasioiden lisäksi olen seurannut työssäni liikenne- ja viestintäpolitiikkaa, sekä työllisyys- ja kunta-asioita. Monessa asiassa olen voinut olla kotiseutuni tukena edistämässä Rauman kehittymistä.

Kirjoitin ylioppilaaksi Rauman lukiosta vuonna 2009, minkä jälkeen pääsin opiskelemaan yleistä valtio-oppia Turun yliopistoon. Tällä hetkellä suoritan maisteriopintojani ja kirjoitan graduani kunnallisjohtamisesta, erityisesti pormestarimallista Turun yliopiston politiikan tutkimuksen laitokselle. Valtio-opin lisäksi olen lukenut taloustiedettä, Eurooppa-opintoja ja hallintotiedettä Åbo Akademissa.

Sotilasarvoltani olen reservin vänrikki. Kesken opintojeni lähdin armeijaan syksyllä 2011 Riihimäen Viestirykmenttiin. Päädyin Parolan Panssariprikaatissa käymäni aliupseerikoulun jälkeen koulutettavaksi Reserviupseerikouluun Haminaan sotilaspoliisilinjalle, jonka aikana toimin samalla oman reserviupseerikurssini oppilaskunnan puheenjohtajana (Kurssi 240 – timantti). Olin saanut alun perin vapautuksen asepalveluksesta terveydentilaan vedoten, joten hakeuduin vapaaehtoisesti armeijan vihreisiin. Sitä päätöstä en ole katunut jälkikäteen.

Vietän vapaa-aikani perheeni ja ystävieni seurassa. Asun Raumalla Syväraumassa. Vapaa-aika kuluu rullaluistelun, sulkapallon pelaamisen ja lenkkeilyn merkeissä, talvisin lisäksi hiihtäen ja lasketellen. Lapsuuden ja nuoruuteni vietin meripartiolippukunta Myrskypoikien riveissä. Purjehdustaidot ovat säilyneet niistä vuosista, ja ensi kesänä aikomuksena on hankkia ensimmäinen oma purjevene.

Luottamustehtävät:

Rauman kaupunki, kaupunginvaltuuston jäsen 2013-
Rauman kaupunki, kaupunginvaltuuston varajäsen 2009–2013
Rauman kaupunki, kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja 2013-

Satakuntaliitto, maakuntahallituksen jäsen 2013-
Rauman seurakunta, kirkkovaltuuston jäsen 2012-
Rauman seurakunta, kirkkoneuvoston jäsen 2012–2013
Osuuskauppa Keula, edustajiston jäsen 2014-
Länsi-Suomen Osuuspankki, edustajiston jäsen 2014-